Produkty zasadowe i kwasowe

Sprawdź produkty zasadowe i kwasowe, które możesz dodać do swojej diety. Znajdziesz tutaj listę warzyw, przypraw i innych produktów które zbilansują twój posiłek.

LISTA PRODUKTÓW ZASADOWYCH

PRODUKTY ZASADOWE
lucerna
jęczmień (też jest w kwasowych)
nać buraka
buraki
kapusta
marchewka
kalafior
seler
botwina
ogórek
jadalne kwiaty
bakłażan
kiszone warzywa
czosnek
zielona fasola
zielony groszek
kapusta
kalarepa
sałata
grzyby
ziele gorczycy
cebula
groszek
dynia
rzepa
roślinność morska
szpinak
kiełki
szparagi
rzeżucha
brukselka
chlorella
słodkie ziemniaki
dulce
mlecz
pietruszka
papryka
rzodkiewka
spirulina
rukiew wodna
kabaczki
pszenica
owies
gorczyca
pomidory
otręby pszeniczne
warzywa psiankowate
ZASADOWE OWOCE
jabłka
morele
awokado
banany
jagody
jeżyny
czereśnie
świeży orzech kokosowy
porzeczki
suszone figi /daktyle
winogrona
grejpfrut
arbuz / melon
cytryna
limonki
nektarynki
pomarańcze
brzoskwinie
gruszki
ananas
rodzynki
maliny
rabarbar
poziomki
truskawki
mandarynki
pomidory
owoce tropikalne
canataloupe
BIAŁKA ZASADOWE
jajka
białko serwatkowe
biały ser / twaróg
piersi kurczaka
jogurt
migdały
kasztany
tofu
nasiona siemienia lnianego
nasiona dyni
tempeh
nasiona kabaczków / pakisona
nasiona słonecznika
kasza jaglana
nasiona kiełków
ORIENTALNE ZASADOWE WARZYWA
daikon
korzeń dziurawca
kombu
maitake
nori
reishi
shitake
umeboshi
wakame
ZASADOWE PRZYPRAWY
pieprz chili
cynamon
curry
imbir
zioła
miso
gorczyca
sól morska
sos sojowy
POZOSTAŁE ZASADOWE PRODUKTY
woda alkaliczna
ocet jabłkowy
pyłek pszczeli
świeżo wyciskane soki
zielone soki
granulat lecytynowy
woda mineralna
melasa
żywe kultury bakterii
przetworzone produkty mleczne
soki warzywne
mleko organiczne (ekologiczne)
zielona herbata
ziołowa herbata
herbata z mniszka
żeń-szeń
herbata banchi
kombucha

LISTA PRODUKTÓW KWASOWYCH

ZBOŻA ORAZ PRODUKTY ZBOŻOWE
amarant
jęczmień
otręby owsiane
otręby pszeniczne
pieczywo
zboże
skrobia zbożowa
herbatniki
mąka
mąka biała
mąka z nasion konopi
Kamut
makarony
kluski
owsianka
Quinoa
ryż
ciastka ryżowe
żyto
orkisz
pszenica
KWASOWE PRZETWORY MLECZNE
masło
sery żółty
lody
mrożone mleko
KWASOWE PROTEINY ZWIERZĘCE
bekon
wołowina
małże / mięczaki
peklowana wołowina
ryby
karp
dorsz
Haddock (łupacz, plamiak)
jagnięcia
homary
ostrygi
wieprzowina
królik
krewetki
indyk
dziczyzna
podroby
szczupak
prosię
łosoś
sardynki
kiełbasy
skorupiaki
tuńczyk
cielęcina
KWASOTWÓRCZE OWOCE
borówka
przetwory i konserwy owocowe
żurawina
rodzynki
śliwki
WARZYWA KWASOWE
zboża
soczewica
oliwki
przetwory z kabaczków
ziemniak
KWASOWE WARZYWA STRĄCZKOWE
mleczko migdałowe
czarna fasola
ciecierzyca
nerkowce
soczewica
zielony groszek
czerwona fasola
mleczko ryżowe
soja
mleko sojowe
biała fasola
KWASOWE ORZECHY ORAZ MASŁA
nerkowce
strączki
masło orzechowe
orzeszki ziemne
orzechy laskowe
Tahini
orzechy włoskie
KWASOTWÓRCZE SŁODZIKI
chleb świętojański
syropy zbożowe
cukier
KWASOTWÓRCZE ALKOHOLE
piwo
wysokoprocentowe likiery
spirytus
wino
INNE KWASOTWÓRCZE PRODUKTY
keczup
kakao
kawa
musztarda
pieprz
napoje
napoje
LEKARSTWA I CHEMIKALIA
aspiryna
lekarstwa
narkotyki
środki chwastobójcze
pestycydy, herbicydy
tytoń
KWASOTWÓRCZE OLEJE, TŁUSZCZE
olej z awokado
masło
olej rzepakowy
oleje zbożowe
olej lniany
olej z nasion konopi
smalec
oliwa z oliwek
olej szafranowy
olej sezamowy
olej słonecznikowy