Zawartość sodu i potasu w wybranych produktach

Zawartość potasu
(mg)
Zawartość sodu
(mg)
Mleko i przetwory
Mleko 1,5% tłuszczu14145
Mleko 0,5% tłuszczu14145
Jogurt naturalny 2% tłuszczu
20063
Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu17947
Kefir 2% tłuszczu12238
Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu15060
Ser camembert pełnotłusty
101966
Ser brie pełnotłusty100880
Ser edamski tłusty81618
Twaróg chudy9641
Ser typu „Feta”621100
Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty11747
Serek twarogowy ziarnisty80380
Jaja
Jaja kurze całe133141
Białko jaja kurzego154200
Pieczywo mieszane
Chleb baltonowski136434
Chleb chrupki448272
Chleb zwykły148391
Pieczywo żytnie
Chleb żytni jasny
115456
Chleb żytni razowy litewski
314357
Chleb żytni sitkowy217464
Pumpernikiel310395
Pieczywo pszenne
Bułki bagietki124710
Bułki grahamki228473
Bułki pszenne zwykłe
112379
Bułki kajzerki116463
Pieczywo półcukiernicze
Bułki i rogale maślane133398
Chałka113279
Produkty śniadaniowe
Musli z owocami suszonymi564101
Musli z rodzynkami i orzechami443122
Płatki kukurydziane1001167
Mięso wieprzowe  (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)
Schab surowy z kością34342
Szynka surowa28962
Mięso wołowe i cielęce (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)
Wołowina, polędwica38252
Wołowina, rostbef35064
Wołowina, szponder26663
Cielęcina, łopatka39587
Cielęcina, sznyclówka32068
Podroby (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)
Nerki wieprzowe313205
Wątroba wieprzowa31183
Wątroba wołowa294117
Drób  (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)
Gęsi, tuszka24348
Indyk, tuszka30063
Kaczka, tuszka24266
Kurczak, tuszka30561
Podroby drobiowe (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)
Wątróbka kurczaka30085
Żołądek kurczaka18869
Wędliny wieprzowe, wołowe i mieszane
Polędwica luksusowa3251555
Szynka wieprzowa gotowana319857
Szynka wołowa gotowana401914
Szynkówka wieprzowa2941115
Szynkówka wołowa3381112
Kiełbasa podwawelska3031017
Kiełbasa zwyczajna258848
Salami3481307
Parówki popularne120889
Wędliny podrobowe
Kiszka pasztetowa144788
Kiszka kaszana jęczmienna144772
Pasztet pieczony373817
Salceson włoski143815
Wędliny z indyka
Baton szynkowy z indyka304826
Kiełbasa szynkowa z indyka392900
Polędwica z indyka
362763
Szynka z indyka387612
Wędliny z kurczaka
Polędwica z piersi kurczaka366705
Szynka delikatesowa z kurczaka331797
Szynka z piersi kurczaka380933
Kiełbasa szynkowa z kurczaka302725
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka154720
Ryby wędzone
Dorsz wędzony3001170
Łosoś wędzony3301470
Makrela wędzona2751170
Pikling2851170
Przetwory rybne
Sałatka z dorsza370684
Sardynka w pomidorach410350
Śledź marynowany741050
Śledź w oleju241562
Śledź w sosie pomidorowym
288548
Tuńczyk w wodzie182515
Tuńczyk w oleju248515
Warzywa świeże (sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw)
Brokuły3857
Fasolka szparagowa2646
Kalafior21426
Kapusta biała22819
Marchew28282
Ogórek12511
Papryka czerwona2553
Pomidor2828
Rzodkiewka23611
Ziemniaki, średnio4437
Przetwory warzywne
Groszek zielony, konserwowy114178
Kapusta kwaszona211260
Ogórek kwaszony99703
Ogórek konserwowy54389
Owoce świeże
Ananas2201
Arbuz
 1301
Banan 3951
Brzoskwinia 2003
Jabłko
 1342
Kiwi 2904
Melon 38222
Pomarańcza 1833
Porzeczka czarna 3362
Śliwka 2082
Truskawka 1331
Winogrona 2262
Owoce suszone
Banany14934
Morele16665
Rodzynki83321
Orzechy i nasiona
Migdały77814
Orzechy arachidowe72016
Orzechy laskowe6162
Orzechy włoskie4744
Dynia, pestki81018
Ciasta i  ciasteczka
Babka biszkoptowa9256
Babka drożdżowa189174
Jagodzianki116137
Rolada z masą makową36952
Pączki167137
Torcik W-Z20870
Solinki1411093
Groszek ptysiowy
161529
Batony
Baton „Mars”192186
Baton” Milky Way”145242
Baton”  Snickers”312359
Chipsy
Chipsy solone801690
Chipsy paprykowe893859
Chipsy bekonowe829746
Inne
Przyprawa typu Jarzynka35423982
Musztarda165760
Sól biała038850
Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa 2005