Filtrowanie wody – co mogę zyskać?

Filtrowanie wody nie jest niezbędne, jednak nie da się zaprzeczyć jego walorom. Powstało wiele faktów i mitów wokół zwykłej „kranówki”. Na co wpływa więc filtrowanie wody?

Obecnie woda w naszych kranach musi przestrzegać surowych dyrektyw Unii Europejskiej, jednak nie oznacza to, że jest pozbawiona wszystkich szkodliwych związków. Poza tym kluczowym czynnikiem są jeszcze inne elementy na które ma wpływ filtrowania wody.

1. Ekonomia – Filtrowanie wody jest bardziej opłacalną opcją niż zakup butelkowanych wód w sklepach. Wymiana wkładów do filtrów jest tańsza i więcej pieniędzy zostaje w waszych portfelach!

2. Pozbycie się twardej wody – nie raz zdarzało się wam, że po kilkunastu zaparzeniach wody czajnik cały był w kamieniu? Dzięki filtrowaniu wody efekt ten już nie wystąpi. Co ważne filtrowanie nie usuwa w 100% wapnia i magnezu, które są minerałami potrzebnymi naszemu organizmowi.

3. Usunięcie chloru – Woda z wodociągów posiada jego znikome ilości, które nie pływają na nasze zdrowie, jednak nawet tak nieduża ilość tej substancji wpływa niekorzystnie na jej smak.

4. Poprawa smaku – woda z miejskiej kanalizacji musi być wspierana po czyszczeniu różnymi środkami które niestety mają wpływ na jej smak

5. Gotowanie – dzięki filtrowanej wodzie twoje dania nabiorą nowego smaku. Pozbycie się wszystkich niepotrzebnych związków odmieni je całkowicie.

6. Martwa woda – Po gruntownym czyszczeniu w woda do naszych kranów może być dostarczana bez wartości odżywczych. Nowoczesne filtry zwierają mineralizatory, dzięki czemu pijemy pełnowartościową wodę.