Jak wybrać filtr wodny?
Woda jest głównym elementem naszego codziennego życia, zapewnia zdrowie, zaspokaja pragnienie i stanowi podstawę higieny. Jednak w dzisiejszych czasach trudno o idealną wodę z naszych kranów, szczególnie przez wszechobecny chlor, ołów i rtęć. Jak więc radzić sobie z tym problemem? Najprostszą odpowiedzą jest filtr wodny!
To, jaką wodę pijemy, nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Zła jakość wody wpływa na każdego mieszkańca naszego domu. Dorosły człowiek powinien spożyć co najmniej 1,5 l wody dziennie, jednak jej smak, żelazisty posmak czy zapach chloru, skutecznie zniechęca do utrzymywania tej normy. Zła jakość wody oddziałuje również na potrawy które spożywamy z jej dodatkiem jak warzywa czy zupy. Sam chlor również znacząco oddziałuje naszą na naszą skórę podczas kąpieli, do tego drażni oczy.
Woda z sieci wodociągowej jest wcześniej poddawana wielu procesom oczyszczania, począwszy od filtracji z zanieczyszczeń mechanicznych, przez koagulację i dezynfekcję. Choć w wodzie z kranu nie powinny znaleźć się szkodliwe substancje, to jej jakość często pozostawia wiele do życzenia. To jakie warunki powinna spełnić woda zdatna do picia określone zostało w dyrektywie Unii Europejskiej 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 roku „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi”, a w Polsce w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi” (DzU 2007, nr 61, poz. 417).
Wiemy o tym jak nasza woda nie powinna wyglądać i smakować ale jak do tego doprowadzić? Najprostszą metodą będzie zamontowanie systemu filtracji wody.
Problem pojawia się jednak w momencie gdy musimy wybrać technologię którą chcielibyśmy zastosować.
W gospodarstwach domowych z reguły stosowane są trzy rodzaje filtrów:
- zmiękczające wodę – powodują zmiękczenie wody oraz usuwają związki żelaza i manganu
- Węglowe – poprawiają smak, zapach oraz barwę wody dodatkowo usuwają chlor i jego pochodne a także substancje organiczne i fenole
- wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy – usuwają zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne, bakterie, wirusy, związki organiczne, niestety usuwają również minerały – efekt: niemal całkowicie czysta woda
- lampowa UV – usuwają bakterie i wirusy
A teraz trochę więcej o każdej technologii:
Filtry zmiękczające świetnie oddziałują na nasze sprzęty AGD, skórę i włosy, jednak nie oczyszczają wody z wielu związków chemicznych. Przez to, zalecany jest montaż dodatkowych filtrów w kuchni, np. węglowych.
Filtry węglowe oczyszczają wodę z zanieczyszczeń mechanicznych, chemicznych oraz mikrobiologicznych. Filtry tego typu mogą być montowane zarówno w kuchniach jak i łazienkach. Dzięki nim woda lepiej smakuje, pachnie i wygląda, doskonale również uzdatniają wodę którą pijemy i dodajemy do potraw. Co kilka miesięcy wymianie podlegają wkłady węglowe.
Filtry wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy oczyszczają totalnie ze wszystkiego, nie oszczędzając zawartych w wodzie minerałów. Stąd też często zawierają mineralizatory. Niestety nie jest to rozwiązanie idealne, ponieważ wymaga sporego zużycia wody. Aby uzyskać 5 litrów oczyszczonego płynu, należy zużyć od 40 do 90 litrów wody surowej zależnie od modelu. Dodatkowo w przypadku tego rodzaju filtrów okresowej wymianie podlegają półprzepuszczalne membrany, a także wkłady węglowe.
W przypadku nowoczesnych filtrów, producenci łączą w jednym urządzeniu kilka technologii. Najczęściej stosowane w filtrach procesy są wielostopniowe.
Filtry działające w oparciu o odwróconą osmozę najczęściej są połączone z filtrami węglowymi i sedymentacyjnymi natomiast złożone filtry węglowe wspomagane są filtrami sedymentacyjnymi i lampami UV.