Pierwiastek życia – magnez
Pierwiastek o bardzo szerokim spektrum działania jakim jest magnez często bywa niedoceniany. A jest on niezwykle potrzebny, aby wiele procesów metabolicznych przebiegało w sposób prawidłowy. Dlatego też w niektórych kręgach magnez zyskał miano – pierwiastka życia. Dlaczego?
Dlatego, że magnez przywraca ciału swobodę, rozluźnia, uspokaja centralny układ nerwowy, harmonizuje zaburzenia równowagi emocjonalnej (włączając w to zaburzenia snu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, depresje), rozluźnia działanie mięśni (także mięśnia sercowego). Działanie magnezu nieocenione jest również w zaburzeniach takich jak: zaparcia (zapewnia lepszą perystaltykę jelit), skurcze i drętwienie w całym ciele czy też w przypadku migreny. Nieocenione jest również jego działanie w regulowaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. Magnez również przeciwdziała takim zaburzeniom, jak zespół przewlekłego zmęczenia, osteoporoza oraz zapalenie stawów. Trzeba również zaznaczyć, że jest to pierwiastek zasadotwórczy, dlatego też skutecznie będzie działał w przypadku zakwaszenia organizmu i wszelkich dolegliwości wynikających z tej przyczyny.
Jednak obecnie u większości populacji stwierdza się niedobory tego pierwiastka. Uważa się, że niedobory mogą występować nawet u ok. 70% Polaków. Przyczyna po części tkwi w tym, że większość z nas żyje coraz szybciej i często przebywa w długotrwałym stresie. Niemniej jednak braki tego pierwiastka przede wszystkim wynikają z nieprawidłowej diety.
Objawami niedoboru magnezu są min.:
- skurcze i „mrowienie” mięśni, napadowe bicie serca,
- bezsenność, poranne zmęczenie (nawet po wielu godzinach snu),
- zawroty i bóle głowy,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- próchnica zębów,
- nudności,
- stany niepokoju i lęku
- trudności z koncentracją,
- podatność na wszelkie infekcje.
Dzienne zapotrzebowanie u dorosłej osoby wynosi 320 mg – 420 mg w zależności od płci i wieku. Do pokarmów bogatych w magnez należą: rośliny strączkowe (fasola, produkty sojowe, groch i soczewica), pełne zboża (szczególnie gryka, proso, pszenica, jęczmień, żyto, ryż), orzechy i nasiona (migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, nasiona sezamu) oraz mniej popularne w Polsce – suszone glony. Dużo magnezu zawierają także wszystkie rośliny zielone zawierające dużą ilość chlorofilu (tj. trawa pszeniczna i jęczmienna, mikroalgi, spirulina, chlorella oraz wszystkie warzywa zielone).
Poniższa tabela przedstawia średnią zawartość magnezu (w mg) zawartą w 100 gramach wybranych produktów:
Pestki dyni | 520 mg | Fasola biała | 170 mg |
Fasola sucha | 500 mg | Czekolada gorzka | 165 mg |
Kakao | 440 mg | Orzechy włoskie | 160 mg |
Koper | 370 mg | Orzechy laskowe | 140 mg |
Natka pietruszki | 290 mg | Płatki owsiane | 130 mg |
Kasza jęczmienna | 270 mg | Groch | 120 mg |
Migdały | 270 mg | Suszone owoce róży | 120 mg |
Soja | 250 mg | Jabłka ze skórką | 105 mg |
Orzechy ziemne | 240 mg | Ser z mleka chudego | 100 mg |
Kasza gryczana prażona | 220 mg | Pieczywo razowe | 80 mg |
Kasza jaglana | 220 mg | Banan | 60 mg |
Warto także wspomnieć, o jeszcze jednym produkcje zawierającym dużą ilość magnezu – o czekoladzie. Należy tylko pamiętać aby była to czarna czekolada z dużą ilością kakao (np. 70%). Większość czekolad na półkach sklepowych nie jest godna polecenia. Zawierają one dużo cukru rafinowanego lub syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszcze utwardzane oraz składniki nienaturalne, obciążające układ pokarmowy.
Pamiętajmy zatem, aby niedoboru magnezu uzupełniać produktami naturalnymi spożywanymi w ramach pełnowartościowej diety.