Pierwiastek życia – magnez

Pierwiastek o bardzo szerokim spektrum działania jakim jest magnez często bywa niedoceniany. A jest on niezwykle potrzebny, aby wiele procesów metabolicznych przebiegało w sposób prawidłowy. Dlatego też w niektórych kręgach magnez zyskał miano – pierwiastka życia. Dlaczego?

Dlatego, że magnez przywraca ciału swobodę, rozluźnia, uspokaja centralny układ nerwowy, harmonizuje zaburzenia równowagi emocjonalnej (włączając w to zaburzenia snu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, depresje), rozluźnia działanie mięśni (także mięśnia sercowego). Działanie magnezu nieocenione jest również w zaburzeniach takich jak: zaparcia (zapewnia lepszą perystaltykę jelit), skurcze i drętwienie w całym ciele czy też w przypadku migreny. Nieocenione jest również jego działanie w regulowaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. Magnez również przeciwdziała takim zaburzeniom, jak zespół przewlekłego zmęczenia, osteoporoza oraz zapalenie stawów. Trzeba również zaznaczyć, że jest to pierwiastek zasadotwórczy, dlatego też skutecznie będzie działał w przypadku zakwaszenia organizmu i wszelkich dolegliwości wynikających z tej przyczyny.

Jednak obecnie u większości populacji stwierdza się niedobory tego pierwiastka. Uważa się, że niedobory mogą występować nawet u ok. 70% Polaków. Przyczyna po części tkwi w tym, że większość z nas żyje coraz szybciej i często przebywa w długotrwałym stresie. Niemniej jednak braki tego pierwiastka przede wszystkim wynikają z nieprawidłowej diety.

Objawami niedoboru magnezu są min.:

  • skurcze i „mrowienie” mięśni, napadowe bicie serca,
  • bezsenność, poranne zmęczenie (nawet po wielu godzinach snu),
  • zawroty i bóle głowy,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • próchnica zębów,
  • nudności,
  • stany niepokoju i lęku
  • trudności z koncentracją,
  • podatność na wszelkie infekcje.

Dzienne zapotrzebowanie u dorosłej osoby wynosi 320 mg – 420 mg w zależności od płci i wieku. Do pokarmów bogatych w magnez należą: rośliny strączkowe (fasola, produkty sojowe, groch i soczewica), pełne zboża (szczególnie gryka, proso, pszenica, jęczmień, żyto, ryż), orzechy i nasiona (migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, nasiona sezamu) oraz mniej popularne w Polsce – suszone glony. Dużo magnezu zawierają także wszystkie rośliny zielone zawierające dużą ilość chlorofilu (tj. trawa pszeniczna i jęczmienna, mikroalgi, spirulina, chlorella oraz wszystkie warzywa zielone).

Poniższa tabela przedstawia średnią zawartość magnezu (w mg) zawartą w 100 gramach wybranych produktów:

Pestki dyni520 mgFasola biała170 mg
Fasola sucha500 mgCzekolada gorzka165 mg
Kakao440 mgOrzechy włoskie160 mg
Koper370 mgOrzechy laskowe140 mg
Natka pietruszki290 mgPłatki owsiane130 mg
Kasza jęczmienna270 mgGroch120 mg
Migdały270 mgSuszone owoce róży120 mg
Soja250 mgJabłka ze skórką105 mg
Orzechy ziemne240 mgSer z mleka chudego100 mg
Kasza gryczana prażona220 mgPieczywo razowe80 mg
Kasza jaglana220 mgBanan60 mg

Warto także wspomnieć, o jeszcze jednym produkcje zawierającym dużą ilość magnezu – o czekoladzie. Należy tylko pamiętać aby była to czarna czekolada z dużą ilością kakao (np. 70%). Większość czekolad na półkach sklepowych nie jest godna polecenia. Zawierają one dużo cukru rafinowanego lub syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszcze utwardzane oraz składniki nienaturalne, obciążające układ pokarmowy.
Pamiętajmy zatem, aby niedoboru magnezu uzupełniać produktami naturalnymi spożywanymi w ramach pełnowartościowej diety.